TATAMIS

De tatami (畳), letterlijk "gevuld", "verpakt", is de traditionele vloerbedekking van washitsus - Japanse woonkamers - maar ook van tempels, ... Het bestaat uit een modulaire opstelling van gewatteerde matten met dezelfde naam. De afmetingen zijn gestandaardiseerd zodat het oppervlak van een mat in Japan de meeteenheid van de oppervlakken is geworden (tatami of jō ( 畳).

Het is ook, over de hele wereld, de vloer waarop Japanse vechtsporten worden beoefend, die de hele vloer van de dojo bedekt en de traditionele vloer soepeler maakt.

 

De tatami's worden traditioneel gemaakt met lagen rijststro over elkaar heen gelegd en vervolgens samengeperst die de matras vormen, tatami-doko genaamd, en bedekt met een in Juncus effususus ("Rush scattered" of Igusa) geweven stromat van hoge kwaliteit, tatami-omote genaamd. De relatief sterke geur van de nieuwe tatami (het stro is dan groen) wordt daarna gedempt. De langsranden worden verborgen door een zoom die bijdraagt aan de esthetiek van het geheel, genaamd tatami-heri. Hun gewicht varieert tussen 25 en 30 kg. Hun dikte is ongeveer 5 cm.

Om te slapen rollen de Japanners elke nacht hun futon direct op de tatami af en zetten deze 's morgens weer terug in de oshiire, waardoor ruimte wordt bespaard en de tatami en de futon kunnen luchten.
Futon Design stelt klassieke tatami's of tatami's op voeten voor. Ze kunnen direct op de vloer worden geplaatst en worden gebruikt als bed of bank of in een bed uit onze collectie.

Deel op uw sociale netwerken